27 d’abril del 2024

Nascuts 7 ànecs a un Parc de Barcelona, en plena ciutat

A Barcelona han nascut 7 ànecs en un Parc de Barcelona, al Districte de Sant Andreu, en plena ciutat. Es respira tanta calma al Barri del Congrés-Indians que s´han instal.lat en un petit llac entre el Carrer Felip II i Cardenal Tedeschini una parella d´ànecs dels que van néixer 11 aneguets. Els veïns fan torns per vigilar que no els manqui res i l´Ajuntament ha respectat la voluntat de deixar-los viure on han nascut i on estant creixent molt a poc a poc. Els infants i a totes les edats les persones s´aturen cada dia amb les seves famílies a mirar-los, tothom els busca i somriu quan els veuen, desperten tendresa. Una bona notícia per a la ciutat.... la natura segueix.....Enhorabona als veïns que s´han organitzat.




 

24 d’abril del 2024

Greu Sequera a Catalunya

Catalunya està patint una gran sequera aquest darrer any 2024. Ara bé, ja fa anys que es parla d´aquests períodes de sequera sense aplicar sol.solucions que donin resultats, la dessalinitzadora, el traspàs de l´Ebre, etc....només l´any que s´han d´aplicar mesures de restricció d´aigua , tornem a recordar la problemàtica. Aquest any com a sol.lució arriben a Barcelona vaixells amb aigua.... fet que encareix el seu cost . Calen solucions a mig i llarg termini ja que amb el canvi climàtic cada vegada anirà a més la manca d´aigua.

Tots hem de vigilar la despesa d´aigua i aplicar mesures de control de despesa als domicilis, com a mesura gairebé de disciplina personal ( tancar aixetes, rebaixar el volum de cabdal de l´aigua, ...). Als municipis se´ls apliquen multes si gasten més aigua de la permesa, no es permet omplir piscines particulars, els pagesos i ramaders estant desesperats amb la manca d´aigua, els cultius moren.... Cal una solució ja !

Il.lustrem ,mitjançant les fonts bessones de la Plaça Catalunya buides d´aigua ,el panorama de la ciutat de Barcelona ( fonts sense aigua,  parcs i jardins sense regar, el màxim que es pot fer és regar amb aigua freàtica....).



5 d’abril del 2024

Irma Rognoni visita Valladolid en plena Setmana Santa

Irma Rognoni visita Valladolid en plena Setmana Santa amb companyes de la Fundació que dirigeix. La visita va ser d´allò més interessant .

La cultura és molt abundant, resten clars els moments històrics de l´edat mitjana i les nombroses estades i visites reials dels S XIV i en endavant, així com el gran moviment de la vida artística . La cultura és molt apreciada per la ciutat i per tant tractada amb extrema cura, organitzada pel municipi de forma extraordinària , de simple accés i molt assequible a tothom ( tant pel que fa a l´accés com al preu). Els guies turístics de la ciutat exposen fets curiosos i fins i tot "traduïts" a data d´avui ( especialment la María). Hi han nombrosos museus, petits però perfectament exposats.

La ciutat està netíssima, les deixalles es troben soterrades i per tant els dipòsits no embruten el voltant ni contaminen la vista harmònica dels monuments. 

La flota d´autobusos és totalment elèctrica, nova , de forma que no calen els tramvies de segles enrere i que tan espai ocupen i no permeten --a causa de les antigues vies--  l´accessibilitat universal. 

És una ciutat cuidada en torn als monuments , les cases rehabilitades amb colors que de vegades recorden racons de la Toscana, zones per a vianants i zones verdes molt ben cuidades. 

Les bicicletes i els patinets no són cap destorb i respecten els seus espais, els vianants no cal que s´estressin  per aquest motiu. En fi una ciutat de la que hem après moltíssim sobre la història, especialment les processons de Setmana Santa amb les seves Cofradies que representen les diferents escenes de la passió que compten amb la participació intergeneracional, tot generant un ambient familiar molt intens.













Irma Rognoni assisteix a un Concert de la Coral Gòspel de Sant Felip Neri

Irma Rognoni assisteix el dia 17 de març a un Concert de la Coral Gòspel a l´Església de Sant Felip Neri. La Coral va cantar peces complexes assolint un gran nivell i amb uns finals perfectes i impecables. Enhorabona a tots.



Taula rodona sobre la modificació de la Llei de Mecenatge

El dia 20 de febrer es va celebrar una Taula Rodona sobre la modificació de la Llei de Mecenatge que va tenir lloc al Palau Macaya, organitzada per la Coordinadora Catalana de Fundacions i l´ex Diputat Jordi Roca Junyent, que va exposar el llarg camí per a arribar a aquest punt. 

El passat 19 de desembre el Consell de Ministres va aprovar el Real Decreto-ley 6/2023, de 19 de diciembre, mitjançant el qual modifica la Llei de mecenatge, vigent des de fa 21 anys. L’aprovació de la reforma d’aquesta llei es va frustrar la legislatura passada dos dies abans de rebre la conformitat del Senat. Després de ser ratificada al Congrés amb els vots favorables de tots els partits polítics (31 vots) i l’abstenció de Vox (5 abstencions), la reforma es trobava en tràmit a la Cambra Alta quan les dues Cambres es van dissoldre per l’avançament electoral del 23 de juliol. Finalment, el Govern de l’Estat l’ha aprovat com a Reial decret llei amb vigència a partir de l’1 de gener de 2024. Posteriorment, el 10 de gener, el Congrés va convalidar la norma.

Aquesta reforma incorpora avanços no només quantitatius (deduccions) sinó qualitatius. Suma noves figures del mecenatge que ja existeixen en altres països, com el mecenatge de recompensa – molt rellevant per al sector cultural -, el mecenatge de competències – que reconeix els professionals i empreses que dediquen el seu temps – així com una millora substancial del micromecenatge, tan important per a tantes ONG i per a projectes finançats per múltiples col·lectius de ciutadans, que més genuïnament contribueixen a crear societat civil. Us avancem algunes de les novetats més destacades:

  • S’estimula el micromecenatge i s’incrementen els percentatges de deducció: en el cas de persones físiques, s’eleva de 150 a 250 € la base sobre la qual es pot deduir el 80% de la donació de l’IRPF i per la resta n’hi haurà un 40% de deducció (en lloc del 35% vigent). En el cas de persones jurídiques, les deduccions a l’impost sobre societats també passen del 35 al 40%. En tots dos casos, per premiar el mecenatge sostingut, la deducció augmenta al 45% en el cas de persones físiques i al 50% per a les persones jurídiques (tots dos ara al 40%) si, en els dos anys anteriors, s’ha fet la donació a la mateixa entitat almenys pel mateix import.
  • S’inclou en el concepte de donació fiscalment deduïble la cessió d’ús de tota mena de mobles i immobles dins del concepte més genèric de donació de drets.
  • S’amplia el concepte de conveni de col·laboració incloent-hi de forma expressa les aportacions en espècie inclosa la prestació gratuïta de serveis. El col·laborador podrà a més difondre aquesta col·laboració.
  • S’hi inclou l’anomenat mecenatge de reconeixement o recompensa que permet que el donant obtingui retorns simbòlics en forma de contraprestació de béns o serveis, sempre que no representin més del 15% del valor de la donació amb un límit màxim de 25.000 €.
  • S’amplien les modalitats d’explotacions econòmiques exemptes, quan siguin desenvolupades per entitats sense ànim de lucre, en les activitats següents: desenvolupament i innovació, prestacions de serveis d’inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social i d’ensenyament i formació professional vinculades estudiants d’altes capacitats.
  • Es reforça l’automatisme per aplicar exempcions de tributs de competència local als béns d’entitats sense ànim de lucre
  • FONT : Coordinadora Catalana de Fundacions 
  •  



  •  







Trobada d´alguns membres de l´equip de govern del mandat 2011-15

Fa uns dies la Comissionada de Gent gran va organitzar una trobada d´algunes persones de l´equip de govern del mandat de Govern 2011-2015, amb la Regidora Irma Rognoni Viader , la Delegada de salut Cristina Iniesta i assessores. Va ser emocionant comentar aspectes que vàrem fer i altres dels què ens va quedar per fer i que desitgem que algun dia els poguem dur a terme.