La Directora Executiva de la Fundació Viarany, Irma Rognoni-Viader, assisteix a la Webinar: "Conèixer per avançar. Les tendències actuals i futures en captació de fons a Europa"
El President de la Coordinadora Catalana de Fundacions, Pere A. Fàbregas , presenta la temàtica i els oradors.
Abel Monjardin exposa què l´ha motivat per a fer l´estudi a Suïssa (Basilea) amb el el Filantropy Service, i explica que cada país es comporta de formes diferents pel que fa a la captació de fons per a entitats sense afany de lucre, per això van fer estudis comparatius.Volen avançar en la filantropia a Europa.
Ricard Valls, exposa l´estudi El Mercat de la Filantropia a Catalunya i a Espanya 2020. Respecte al PIB estem molt endarrere, els motius poden ser culturals, la riquesa del país , la riquesa de les persones: dona qui té capacitat d´estalvi, som un país que estem perden molt, la fiscalitat també és un altre factor important. A Catalunya els donants individuals representen el més alt nivell de donants, que és d´un 37% , i els llegats un 13%. El perfil del donants majoritàriament són dones de més de 55 anys ( no hi ha donants joves degut a que la renda disponible dels joves és molt baixa i a que les fundacions volen socis fixes i regulars, i aquest model tan tancat exclou els donants joves ), calen compromisos nous fent ús de les noves tecnologies.
El 20% de la població fa donatius a Catalunya. A nivell d´herències s´observa una tendència creixent amb els llegats (tendència des de fa uns 15 anys). Però qui fa llegats ? La majoria són dones , de més de 78 anys, aquesta franja és quan es fan els llegats de mitjana, la majoria són solteres i predominen persones que no tenen descendents.
El 80% de les fundacions patrimonials a Espanya no tenen web, això fa complexe saber quines són i quins pressupostos tenen, afecta també a la qüestió de la transparència.
Peter Buss , expert en captació de fons, ofereix una comparativa entre països d´Europa. UK és la que fa més donacions, té molta tradició en donacions per part de fundacions patrimonials, també Suïssa ( més del 50% ambdues). Al contrrari, Espanya és la que fa més donacions individuals, així com França. Esdevenen importants les donacions digitals (Alemanya és la que en fa més ús) , cal desenvolupar aquest potencial digital.
A Europa no hi ha gaires estudis de filantropia, és molt difícil comparar països, hi ha masses factors diversos. Per altra banda les donacions de fundacions patrimonials es fan de forma molt discreta i poc transparents. Un punt important és la necessitat de digitalitzar els donatius així es guanya també transparència i eficiència, cal potenciar les plataformes de crowdfinding.